top of page
Search

Met volle angst vooruit

Updated: Jun 14, 2021

'Angst is mar veur eben, spiet is veur altied' (Daniel Lohues).


Ik vind dingen vaak heel eng. Nieuwe situaties, situaties waarin ik moet presteren, eigenlijk elke situatie waarin er iets mis kan gaan. En dat zijn er nogal wat.


Wat zou er gebeuren als ik me daar volledig door zou laten leiden? Dan zou ik het liefst elke avond met mijn boek op de bank zitten, geen kansen grijpen, geen nieuwe dingen leren, want 'o wee als ik er niet direct goed in ben'. Dan zou ik niet yoga op een SUP gaan doen, uit angst om in het water te vallen.


Angst kan een belemmering zijn, een reden om niet naar je waarden te leven. In mijn geval zijn die waarden: leergierigheid, uitdaging, prestatie, etc. Als ik die waarden zou laten ondersneeuwen door mijn angst, zou ik veel minder voldoening uit mijn leven halen. Dus kies ik er heel bewust voor om ondanks de angst tóch dingen te ondernemen.


En dat is ACT. Ondanks de belemmeringen die je ervaart, of dat nou angst is of verdriet of pijn of twijfel, tóch doen wat je belangrijk vindt. En dat betekent niet dat de angst weg is. Wel dat je ervoor kiest om met die angst onder de arm in het diepe te springen. En in het geval van mijn SUP-avontuur: onbevangen alle poses aannemen, want wat zou het als ik erin val? Het is toch 25 graden.


Welke dingen zou jij anders doen in je leven als je meer zou leven naar je waarden? Als je je minder tegen liet houden door belemmeringen?119 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page